AB Komisyonu Avrupa’nın geleceğinden endişeli

Savunma korkularından, yeni pazarlara açılmak için çıkış kapısı ihtiyaçlarına kadar, Türkiye AB’nin bir çok derdine derman olabilir. Enerjide Rusya’ya olan bağımlılıklarını azaltmanın formülü de Türiye’den geçiyor, ihmal ettikleri Afrika ve Ortadoğu pazarına ulaşmak için aradıkları çıkış kapısı da…

*****

Cüneyt BAŞARAN

Eski Alman Savunma Bakanı, yeni dönem AB Komisyon Başkanı Ursula Von Der Leyen, Komisyonda beraber çalışacağı bölüm başkanlarını atadı.

Listede bir çok iddialı isim var. Birazdan detaylarına gireceğim. Ama yazının manşetini baştan atayım “Yeni AB Komisyon Başkanı, ABD Başkanı Trump ile,  ticaret ve teknoloji konularında büyük bir savaşa hazırlanıyor!”

Komisyonda öne çıkan isimler

Von Der Leyen’in birlikte çalışacağı isimlerde 2 kişi özellikle öne çıkıyor.

Bunlardan en çarpıcı olanı, ABD Başkanı Trump’ın “ABD’den bu kadar nefret eden birini daha önce görmemiştim. Kafayı vergiyle bozmuş” dediği, eski Danimarka Rekabet Kurumu Başkanı, Margrethe Vestager”.

Hatırlanacağı üzere, AB Komisyon Başkanı Leyen’i seçildiği ilk gün, Avrupa Parlamentosunda yaptığı konuşmada Amerikan ve Çin teknoloji devlerini ima ederek “ …. Mevcut durumda vergi sistemimizin eksikliklerinden faydalanıyorlar ve neredeyse hiç vergi vermeden milyarlarca Euro gelir kazanıyorlar. Eğer Avrupa’dan yararlanmak istiyorlarsa, sorumluluklarına katlanacaklar” demiş ve yeni bir vergi sistemi üzerine çalıştıklarını ifade etmişti.

Avrupa faaliyet gösteren Amerikan teknoloji şirketlerinin korkulu rüyası olması beklenen bu yeni vergi sistemi ve uygulamaların başına Margrethe Vestager getirilmiş.

Vestager’in önceliği AB içinde teknoloji bazlı şirketlerin uymakla mükellef olacağı rekabet hukukunu, anti trust yasalarını ve ceza yönetmeliğini belirlemek. 2007 yılında AB Komisyonun Google’a verdiği 9,4 milyar Euro’luk rekabet hukukuna aykırılıktan verilen cezanın mimarı da dönemin Danimarka Rekabet Kurumu Başkanı olan Bayan Vestager’di.

Komisyonda öne çıkan bir başka isim ise İrlanda Tarım Komisyonu Başkanı Phil Hogan.

Von Der Leyen’in, AB’nin yeni ticaret komisyonu başkanı olarak seçtiği Hogan, hem Brexit sonrasında AB ve İngiltere arasında oluşacak ticaret anlaşmalarını yönlendirecek hem de Trump’ın ısrarla AB’ye uygulamak istediği “ithalat vergisi” krizini yönetecek.

Hogan, yakın zamanda Güney Amerika ülkelerinin oluşturduğu ticaret bloğu Mercosur ile AB arasında atılan imza ile 90 milyar Eurol’luk mevcut hacmin 2 katına çıkartılmasını hedefleyen serbest ticaret anlaşmasının mimarlarından. 

Mercosur ile atılan imza, Trump’ın vergi şantajları, yıpratıcı Brexit süreci, Çin’in agresif ticaret anlayışı arasında sıkışan AB için, Pazar payını artırmak adında yapılan en kayda değer anlaşma oldu.  

Hogan muhtemelen yeni görevinde Trump’ın çıkışları karşısında aktif davranıp, alternatif pazarlar aramak ve AB’nin ticaret anlamında “Çin ve ABD arasında sıkışmış”  görüntüsünden çıkartmaya çalışacaktır.

Yeni AB Komisyonunun üye yapısı bize Avrupa’nın yakın gelecekteki yol haritası için bazı ip uçları veriyor.

Ticaret bağlantılarını artırmayı hedefleyen, Çin-Rusya-ABD üçlüsünün kıskacından çıkmayı isteyen, kendi içinden “Küresel lider Şirketler” çıkartmaya odaklanan bir AB görüntüsü var.

AB ile Gümrük Birliği’ni müzakere etmenin tam zamanı!

Savunma korkularından, yeni pazarlara açılmak için çıkış kapısı ihtiyaçlarına kadar, Türkiye AB’nin bir çok derdine derman olabilir. Enerjide Rusya’ya olan bağımlılıklarını azaltmanın formülü de Türiye’den geçiyor, ihmal ettikleri Afrika ve Ortadoğu pazarına ulaşmak için aradıkları çıkış kapısı da…

Umarım Von Der Leyen, ABD ve Çin’e karşı doğru okuduğu resmin bu tarafını da görmeyi başarır!

———————————————

Kaynak:

https://www.bloomberght.com/ht-yazarlar/cuneyt-basaran-2071/2232799-ab-komisyonu-avrupanin-geleceginden-endiseli

Yazar
Kırmızılar

Bu websitesinde farkı kaynaklardan derlenen içerikler yayınlanmakta olup tüm hakları sahiplerinindir. Sitedeki içerikler atıf gösterilerek kaynak olarak kullanlabilir. Yazıların yasal sorumluluğu yazara aittir. Tüm Hakları Saklıdır. Kırmızlar® 2010 - 2024

medyagen