BM  Sürdürülebilir  Kalkınma Amaçlarına Ulaşmanın Yolu: ESG

ESG: Enviroment, Social, Governance  baş harflerinden oluşan  Çevre, Sosyal ve Yönetişim kriterlerine  göre  Şirketlerin, Kurumların, Fonların BM Südürülebilir Kalkınma Amaçlarına  göre  eylemlerini ölçüp, biçip, değerlendiren bir raporlama ekosistemidir.

Birleşmiş Milletler sürdürülebilir kalkınma amaçlarına –SKA- ulaşmanın  tek yoludur. Avrupa Birliği Sürdürülebilir Raporlama standartları ile iklim değişikliğini  2 derece de tutmanın en etkili finansal gücüdür, pozitif teşvikdir. ETS ise şirketlerin düşük karbon teknolojisine yatırım yapmasını sağlayacak negatif  gücü, yani karbon vergisidir. ETS ve ESG greenwashing  -yeşil masal- karşı en etkili regülasyon, direktif, kanun ve standartların belirleyen  kamu gücünün göstergesidir. Devletler üstü finansman algoritmasını ETS ve ESG sınırlar.

BM nin  sorumlu  yatırım  ilkelerine UNPRI uygun  portföy  yönetim  hizmeti  sunulması  talebi  2006 yılından itibaren ESG varlık  büyümesini artırdı. BM 2015 yılında  SKA  yayınlaması ve PİA Paris iklim anlaşmasının  2016 yılında  yürürlüğe  girmesi ve AB yeşil mutabakatı nedeniyle ESG borsaya açık tüm dünya şirketlerinin ve global yatırım fonlarının gündeminde ki en önemli konudur. Yatırım süreçlerini ESG ilkelerine  göre  yönlendiren  fon varlıklarının 2021 yılı itibariyle 2.7 trilyon dolara ulaştı. Bu fonlara  yönelen ilave portföy  yatırım fonları büyüklüğü 143 milyar dolar. İMF nin 2021  yılı  ESG bağlantılı borçlanma  aracı  ihraçlarının büyüklüğü 190 milyar dolara ulaştı. ESG ilkeleri şirketlere risk yönetiminde yardımcı olarak dirençli bir şirket olmasını sağlıyor.

ESG değerlemesi yapan kurumların raporları ile şirketler  ESG yatırım fonlarının ilgisini çekmeye çalışıyor. ESG değerlemesi yapan  kurumlardan; MSCI 8500 şirkete, ISS 25 000 yatırım fonuna,  Sustainanaltics 13 000 şirkete, LSEG 11 800 şirkete, FTSE Russel  7200 menkul kıymete  ESG raporu verdi. LSEG esg  raporlama şirketinin  cirosu 6.25 milyar dolar olup, 40 000  şirkete esg raporu vermiştir, 190 ülkede 400 000 kullanıcısı olan LSEG ülkemizde BİST sürdürülebilirlik indeksine giren şirketlerin ESG notunu vermiştir. Örneğin BOYNER sürdürülebilirlik raporundan  bir alıntı yaparak, ESG etkisini gözünüzde canlandırmaya çalışalım. Boyner  mağazaları geri dönüşümü yapılmış karton kolileri kullanarak 85 000 ton CO2  salınımın  önüne geçmiş. Bu miktar 2000 hektarlık  ormanın, yani  4 milyon ağacın, 1 yıl  içersinde  temizlediği  karbon salınımına  denk geliyormuş. Yine Boyner mağazacılığın  geliştirdiği  yeşil  çatı  projesi ile İzmir Torbalı da yer alan  genel  merkezde  14 000 metrekarelik  alana  güneş enerjisi santrali  kurularak  mayıs 2022 den  itibaren  1.7 megavat  elektrik  üretimi  gerçekleştirilmiştir. Bu sayede  fabrika  ve merkez  ofisin elektrik enerjisi GES sağlandı. EGS ilkelerine göre yazılmış sürdürülebilirlik raporunu okumadan  hiçbir malzeme almayın derim, eğer iklim değişikliğini önlemek isteyen  sorumlu tüketici isek. Sorumlu üreticiler ESG ilkelerine  göre  sürdürülebilirlik raporunu yazacaklar ya da ETS göre karbon vergisi ödeyecekler. Ya ESG ya da ETS . Şirketleri, yatırım fonlarını yeşil dönüşüme  ikna etmeninin finansal araçlarıdır.

ESG odaklı fonların, yatırım fonları, emeklilik fonu, borsa yatırım fonu  vb. kurucusu olan   banka, aracı kurum, portföy  yönetim  şirketi  ESG ekosisteminin yayılmasını sağlıyor. ESG fonları  bu şirketlerin  öncülüğünde  kuruluyor. Share Action  dünya da önde  gelen  varlık  yönetim  şirketlerinin fon  yönetim  kalitesini sorumlu  yatırım  yönetimi, iklim değişikliği, insan hakları ve biyoçeşitlilik  açılarından analiz ederek  aşağıdaki şekilde değerlendirmiş.

Notu A olan yatırım fonlarından bazıları ; 193 milyar dolar yatırım fon büyüklüğü ile  Robeco, 683 milyar dolar yatırım fonu büyüklüğü ile BNP Paribas  Asses Management,            1 trilyon 329 milyar dolar fon büyüklüğü ile  LG  Investmen Management, 477 milyar usd  yatırım büyüklüğü ile Aviva İnvestor .

Etki yatırım  kavramı da ESG ilkelerinin SKA ve PİA gerçekleşmesine  yardım ediyor. Etki yatırımı  hem sosyal değer, hem de  finansal  getiriyi  hedeflemesi ile  küresel  etki yatırım  ağı  GIIN raporuna  göre 1.2 trilyon dolara  ulaştı. Sosyal sorumluluk projeleri artık bir hayırseverlikten çok sosyal girişimlere dönüyor.  Undp  SKA etki standartları bu konuda sosyal girişimcilere yol gösteriyor. İş  Portföy  TEMA değişken fon etki yatırımına örnek gösterilebilir. TEMA vakfı işbirliğinde hayata  geçirilen  bu yatırım fonunun Türkiye nin  çevre  dostu  fonu  olduğu ve çevreye  duyarlı  şirketlerin büyümesine  katkıda bulunduğu  belirtiliyor. Fon un ayrıca  TEMA  vakfının  okul öncesi  ve ilkokul  öğrencilerine  yönelik  tasarladığı  doğa  eğitim  programına  katkı  sağlayarak  çocukların  doğayı, ekosistemi, canlıları  daha iyi tanımasını  desteklediği  belirtiliyor.

Dünya Bankası desteğiyle Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın koordinasyonunda TÜBİTAK ve KOSGEB tarafından yürütülen Türkiye Yeşil Sanayi Projesine, 450 milyon dolarlık finansman tahsis edilmiştir. Proje kapsamında, TÜBİTAK – TEYDEB 175 milyon dolarlık finansman ile proje süresince sanayinin yeşil dönüşümünü destekleyecektir. 6 yıl sürecek olan Türkiye Yeşil Sanayi Projesi kapsamında TÜBİTAK tarafından farklı türde çağrılar açılacaktır. Bu çağrılardan biri de Sanayide Yeşil Dönüşüm Çağrısı’dır.

ESG kitap öneri linki https://www.scalakitapci.com/esg

Yener Çoskun ESG diye bir kitap yazmış. ESG (Çevresel, Sosyal, Yönetişim) düzenlemeleri ve raporlama gereklilikleri hızla artıyor ve firmalar bunlara ayak uydurmaya çalışıyor. Bizler için ise ESG hâlâ çok yeni bir kavram. Literatürde ESG kılavuzu olarak görebileceğimiz, kapsamlı bir kaynak ihtiyacından doğan bu kitapta, ESG hakkında bilinmesi gerekenler en temelden başlayarak açıklanmış ve eğlenceli içeriklerle desteklenerek keyifli bir okuma amaçlanmıştır. Kitabın kapağını açtığınızda yeni ve soğuk bir gerçekliğin doğmakta olduğunu anlayacak, zaman zaman endişe verici olsa da maceralı bir öğrenme yolculuğuna çıkacaksınız. Son bölümde ise ülkemizin gözbebeği şirketlerinin ESG çalışmalarını kendi anlatımlarıyla bulacaksınız. Konuya ilgi duyan herkes özellikle mali müşavirlerin okumasını öneriyorum. Mali müşavirler sürdürülebilirlik raporlama zirveleri organize ediyor. Büyük ölçekli tüm şirketler iki yıl sonra ESG ilkelerine göre sürdürülebilirlik raporu yazacalar.

Uluslararası Sürdürülebilirlik Standartları Kurulu (ISSB)’nin global S1 ve S2 sürdürülebilirlik raporlama standartlarıyla tam uyumlu Türkiye Sürdürülebilirlik Raporlama Standartları ve “Uygulama Kapsamına İlişkin Kurul Kararları” 29 Aralık 2023 tarih ve 32414 sayılı Mükerrer Resmî Gazete’de yayımlanmıştır.

Türkiye Sürdürülebilirlik Raporlama Standartları’nın uygulanmasına ilişkin karara göre “Sürdürülebilirlik Raporlaması”, belirlenen kapsama tabi işletmelerden, aşağıda belirtilen ölçütlerinden en az ikisinin eşik değerlerini art arda iki raporlama döneminde aşan işletmeler için 01/01/2024 tarihinden itibaren zorunlu hale getirilmiştir.

 TSRS kapsamında belirlenen eşik değerler:

Çalışan sayısı: 250 kişi

Aktif toplam: 500 Milyon Türk Lirası

Yıllık net satış hasılatı: 1 Milyar Türk Lirası

Devletler üstü finansman algoritmasını dizginleyebilmek için ESG, ETS en önemli finansal araçlar. İklim değişimini  önlemenin  dört boyutu olduğunu  yeşil dönüşüm rehberinde açıklamıştım. Yeşil kültür, Yeşil hukuk, Yeşil teknoloji ve Yeşil finansman.

Gerek egüncelerimden, gerekse kırmızılarda yayınlanan ekitaplarımızdan herkes  bu kaynaklara erişebilir, sosyal medyadan ulaşamayacağınız hiçbir kaynak yok. Kitapları, makaleleri kırmızılar yazarları sizin için okuyup, özetliyor.

İnsan ne okursa odur.

 

We are the 99%.
No nauture, No future.
ESG or ETS for Company
S.O.S.
www.diep2053.org

Yazar
Cahit GÜNAYDIN

Bu websitesinde farkı kaynaklardan derlenen içerikler yayınlanmakta olup tüm hakları sahiplerinindir. Sitedeki içerikler atıf gösterilerek kaynak olarak kullanlabilir. Yazıların yasal sorumluluğu yazara aittir. Tüm Hakları Saklıdır. Kırmızlar® 2010 - 2024

medyagen