Şubat 2025’te Mustafa Tatcı hocamın isteği üzerine “Bolu Yûnus Emre Okulu” adı altında seminerlere başladık. Aslında bu talep birkaç ay önce vâki olmuştu. Bizim bunu kuvveden fiile geçirmemiz bu zamana tesadüf etti. Bundan sonra Bolu’da, müftülüğe bağlı Diyanet Gençlik Merkezi’nde Yûnus Emre seminerlerimiz başladı ve bu seminerler mümkün mertebe her hafta devam etti.
Yûnus Emre okumaları uzun bir zamandan beri Ankara ve İstanbul’da sürmekteydi. Mustafa Tatcı Hoca, özellikle yetkili kişilerden bu seminerlerin ülkemizde daha da yaygınlık kazanmasını talep etmekte; valiliklerin ve belediyelerin bu konuya el atması gerektiğini söylemekteydi. Neticede onun bu çağrısının bir eseri olarak Türkiye’de ve Türkiye dışında bazı yerlerde Yûnus Emre okumaları yapılmaya başlandı.
Zaten Mustafa Tatcı Hoca tarafından ülkemizde birçok yerde Yûnus Emre ve Niyâzî-i Mısrî seminerleri düzenlenmektedir. Bu faaliyetler Almanya başta olmak üzere yurtdışında da sürmektedir.
Sonuçta bizler de Mustafa Tatcı Hoca’nın “Yûnus Emre Yorumları” (H Yayınları, 9. Baskı, 2023) kitabından hareketle Yûnus Emre seminerlerine başlamış olduk. Bu seminerlerle eş zamanlı olarak Kıbrıs, Marmaris gibi yerlerde de hocanın öğrencileri tarafından Yûnus okumalarına başlanmış oldu. Daha başka yerlerde de Yûnus Emre okumalarının yapıldığını ve sürdüğünü tahmin ediyorum.
Bolu’da yaklaşık on beş civarında seminer gerçekleştirerek bu dönemin nihayetine gelmiş bulunuyoruz. Benim zaruri olarak il dışında bulunduğum haftalar haricinde Yûnus Emre Okumaları, Bolu’da her hafta devam etti. Önümüzdeki dönem ise Eylül ayı itibariyle Yûnus Emre seminerlerine Bolu’da yine devam etmek istiyoruz.
Bolu Yûnus Emre seminerleri devam ederken görev yerimin Gerede Anadolu Lisesi olması sebebiyle haftada bir gün de Yûnus Emre okumalarını Gerede’de gerçekleştirdik. Az katılım olmasına rağmen Gerede’de Yûnus okumalarının çok bereketli geçtiğini ifade edebilirim.
Bazı katılımcıların bu türden seminerleri aradığını, çoktan beri böyle muhabbetlerin yapıldığı yerleri özlediğini müşahede ettim. Esasında bizde de böyle bir hasret vardı. Bolu’da gerçekleşen Yûnus Emre okumaları gönüllerden yükselen talebin karşılığı olarak birçok güzel buluşlmaara vesile oldu. Böylece Bolu’da bir dönemde yaklaşık yirmi beş seminer gerçekleştirmiş olduk.
Burada asıl söylemek istediğim şu:
Bolu Yûnus Emre seminerleri, gönlünde derin bir arayış hisseden insanların bir araya geldiği, Yûnus’u okuduğu, Yûnus’u dinlediği, yaratılışının sebebi ve hikmeti üzerinde tefekkür ettiği bir mektep hâlinde geldi ve böyle de devam etti. İnşallah bu, böyle devam edecek. Bolu’da Yûnus’un “İşitin Ey Yârenler” hitabına mazhar olmuş nice âşık, sevdalı gönüllerin olduğunu biz bu vesileyle fark etmiş olduk.
Şüphesiz ki, bu erenlerin himmetidir.
Bu seminerlerde en çok şey öğrenen kişilerin başında -bir konuşmacı sıfatıyla bulunmuş olsam bile- bu satırların sahibi gelmektedir. Çünkü Yûnus’u anlamak, bilmekle ilgili değildir sadece; sevmekle de ilgilidir. Bu vesileyle gönlümüzde Yûnus sevgisini daha derinden duyup yaşama fırsatı elde ettik.
Yûnus Emre, bizi Bolu’da buluşturdu, bir araya getirdi. Gönüllerimizde onun ilâhîleriyle nice açılımlar oldu. Hayatın gizli kalmış mânevî yönünü birlikte hissettik. Maddenin tahakkümünden biraz uzaklaşıp mâneviyatın lezzetiyle huzur bulduk. Gönüllerimizde zaten yaşayan Yûnus böylece bize yüz gösterdi. İçimizdeki Yûnus Emre’yle tanıştık. Onun “Gelin tanış olalım / İşi kolay kılalım /Sevelim sevilelim / Dünya kimseye kalmaz” hitabına ve davetine uymaya çalıştık.
Yûnus Emre okumalarının devam etmesi ve bu türden seminerlerin Anadolu’da yaygınlık kazanması gerektiği iyiden iyiye anlaşılmaktadır. “Söyle Yûnusum söyle” diyen Tapduk Emre hazretlerinin dizinin dibinde yetişen bu mübarek gönül, erenlerin sözcüsüdür. Yûnus, günümüz insanı için hâlâ söylemeye devam etmektedir. Şüphesiz onun kutlu sözleri devirler geçse de gönülleri beslemeye devam edecektir.