Yüksek Teknoloji Kültürü Öğeleri
1.Aile: Globalleşen bu Evrende bir süper güç olmuştur, buna rakipler türemiştir. Amerika ve Rusya temel iki ülke iken, İkinci Dünya Savaşı sonrası Batı ve Doğu Bloku olmuş ve birçok ülke bu gruba katılmıştır.
Askeri yapı, NATO iken Varşova paktı olmuştur.
Bu durumun aile öğesi altında sunulması, tüm yaşama, kıyafet ve tutum, davranışlarda buna göre yapılanmakta olduğudur.
Zamanla bir tarafta memur ve zorlama ve kuralcı sistem ile, diğer yanda bağımsız serbest ekonomi modeli oluşunca, ülkeler Batı tarafına kayamasa bile özlem duyar olmuştur.
Ülkeler Batı karşıtı tutum içinde olunca, bazı terör metodu kullanan gruplar, süper gücün maşası haline gelmiştir. İlk planda Doğu Bloğu kullanmış, başarılı gibi göründüğü için Amerika da bu yapıyı kullanır olmuştur.
Sorun dikta olunca, aile yapısını korumak için uyan ve ses çıkarmayanlar birden ayaklanma taraftarı olmuş, baskı nedeniyle de göç etmişlerdir.
Türkiye ilk tercih yer olmaz iken, rahatlık ve imkân yaratılması ile ilk seçilen ülke olmuştur. Batı Bloku bu nedenle maddi destek de sağlamıştır.
Muhalefet karşı çıkmış, ancak dini görüş ve İslam’da göçen ve kabul edenin tarihsel Resul boyutunda olunca, halk benimsemiş veya benimser görünmüştür.
Suriye geri göçü söz konusu olunca, yeni yer uygun olunca göçmeyi düşünen %45-50 iken, hemen ancak %10 olması beklenilmelidir.
Aile toplumun ana yapısı, çekirdeği olduğuna göre, memnun olmaları burada benzer yaklaşımın Suriye’de de olmasını sağlamaktır.
Suriye gerçeğinde halk bir üst gücün hâkim olduğunun farkındadır, ancak dikta yanlısı olunca, yeter artık denilerek tüm aile ve gruplar bütünleşip bir isyana kalkışırlar ve bu böyle olmuştur.
2.Kültürel Kaynaklar: Toplum üstün gücün yapısına ulaşmak ister, bu süper güce katkı ve ekonomik yarar sağlar. Ancak satın alınamaması ve kullanmamak da bir kızgınlık, karşı yaklaşımlar ile nefret duyulması oluşturulabilir. Sosyal sınıflar yaratabilir.
Eğitim globalleşmesi ile bireyler isterler. Ekonomi etkin, verimli, kullanılabilir ve sahip olmayı gerekli kılar. Ölçüm de memnuniyettir. Bu açıdan arabaya sahiptir ama bol yakıt tüketen eski tip ise memnun olamaz. Niye bende olmuyor diye kendine değil yönetime kızar. Maaş artmalı demektedir ve enflasyona kızar.
Göç onlara imkân sağlasa bile, tersin muhalefet, devlet yardım ediyor derler.
Kültürel yapı bozulup, kızgınlık ve nefret oluşturmaya çalışılır. Ülkemizde bunu başaramadılar.
Kültürel kaynak burada devreye girer, abartılar olsa bile genel yapı göç edenleri hoş karşılar.
Geri dönmeyecekler, daha çok gelen olacak, bize zarar verdiler, orada da vermeye devam edecekler tezi de kültürel kaynaklara göre oluşacak, etkilenecek veya etkisiz kalacaktır. Kanım etkisi olmayacak, daha çok Suriye olasılığı doğacaktır.
Burada ekonomi ve katkı ile ilk gelen göç boyutunda tahminen bence, 60 Milyar Dolar gelmiş, şimdiki Pazar imkânı doğması ile bu devam edecektir.
Suriye gerçeğinde halk, kültürel kaynakları ve etkileşimi arttıracaktır. Özellikle kendileri kullanma ama çocukların Türkçe öğrenmesi ötesinde, ilişkilerin devamlılığı istenecek ve kültürel etkileşim olacaktır. Global kültür istenilen boyuttur.
3.Çevre: Göç durumunda temel değişen çevre sanılır, gerçekte ise farklı kültürel yapı içinde olmak, kendini kabul ettirmek boyutudur. Bunun olmayacağı düşünülür, nitekim gelenlere hoş geldin değil, niye geldin, biz seni istemiyoruz denilir.
Muhalefet bu oranın %30 gibi büyük olduğu iddiasında olsa bile %10 olduğu sanılmaktadır, çünkü itirazlar minimal kalmaktadır. Bu oran azınlık oranıdır.
Her çiçek kendisine uygun olan yerde yaşar, büyür gelişir ve yeni nesiller oluştura bilir. Bu insanlar içinde geçerlidir, ancak farkı insanlar kendi çevresini oluştururlar ki bu yaşama ötesinde varlık için önemlidir.
Dikta olan yerde var olanlar bile kurur, yok olmak tehlikesi üzerine göçerler ama geri dönüş için şartların uygun olması sağlanmalıdır. Bu ilk planda olmayacağı için bekler veya tekrar yapılandırırlar.
Yapılanma oturma ve beslenme için önemi kaçınılmaz ama sağlık ve eğitim ile desteklenmelidir.
Suriye gerçeğinde halk, yeniden göç etmek için çevrenin uygun olması, kısaca yeniden yapılandırılması için gerekli olduğu bilincindedirler. Çünkü daha önce göçmüş ve olası şartlar değil, yaşadığı şartlar vardır. Bunların yok olması değil, çözümlenmesi yapılması veya yapmayı öngörürler. Türkiye bu noktada önemli rol oynaması beklenilmektedir. Hangi globalleşen ülke olursa ona eğilimli olurlar.
4.Eğitim: Göç edenler ve geri göç edenler, sorunları çözecek uzman ve eğitilmiş bireylerin öneminin farkındadırlar. Ancak, kendilerinin eğitilmesi bir süreç olduğu için bunu yapmaya çalışmazlar.
Çocuklarının mutlaka eğitilmesi taraftarı olsalar bile bunun yabancı ülkede %50 civarında olması büyük başarıdır.
Globalleşen kültür, iletişim ve ilişki için kendi lisanlarının bilinmesi, öğrenilmesi ve kullanılması temel boyuttur. Her iş birliği yaptığı kuruluşa kendi lisanı ile iletişim istenir.
Lisan öğrenmenin ötesinde, bireyler kendi kültürlerini kabul edebilecek fikir ile tutum ve davranışlara bakar. Sevgi ve insanlık boyutu olursa eğitimi kendi başlarına da tamamlarlar. Türkiye için bu gerçekleşmiştir.
Hizmet ve imkân sağlanmadığı sürece, Batı lisanlarının kullanılması zor ve direnç olacaktır.
Suriye gerçeğinde halk global Evrende önemi ötesinde nasıl sahip olacağı endişesinde olur. Kendi lisanının da yok olmasını istemez. Karma eğitimi benimserler. Geri göçte de aynı imkânı bulamadıkları için, geldikleri ülke ile teması kaybetmek istemezler. Bu dikkate alınması ile geri göç oranı artar, artacaktır.
5.Yönetim: Burada eski yönetim dikta olduğu için, aynı sistem beklenmez. Ancak toplum yapısı eğitilmiş ve bu konuda yetişmiş elemanı da yoktur. Göçtüğü ülke ve global yapıyı ister ama olmasını da beklemez ama ister.
Yasama için çok halk olduğu için Meclis yapısı tam oturması beklenmez, bu nedenle uluslararası bir kanun ve usul alınacaktır.
Yasama da kendi ülke değil, yine global yasalar ele alınır. Ama birey hakları temelinde rıza ve sorumluluk kişilere verilmez ise huzur sağlamak zor olacak ve zorbalık görülecektir. Birçok ülke bunu beklemektedir.
Diktadan kurtulma ile her grup bir kutlama içinde olur, daha sonra yönetim kavgaları olacak diye beklenir. Global Evren bunu bekler müdahale için fırsat kollar. İsrail buna başladı, tek ülke, tek arazı denilse bile parçalanma beklenir.
Menfaat çatışması yerine birey hakkı ve imkanların paylaşımı olursa düzen kurulabilir. Geri göçler nedeniyle zaten nüfus yapısı da değişecektir. Düzeni yıkmak 12 gün olmuş ise de kurmak 12 aydan uzun sürebilir, yeter ki usul uygun ve düzgün olsun.
Suriye gerçeğinde halk üstün gücün hakimiyet için terör örgütlerini desteklemesi değil ama onların yurtlarından sürmeleri, başka ülkelere gitmeseler bile kendi ülkelerinde yabancı olmaları nedeniyle, zamanla açık ve gizli güçlerini toplar ve isyana birden katılırlar, 12 günde Şam’a girmişlerdir. Bundan sonra üstün güç desteklemeli, yoksa tümden kaybedecektir.
Geri dönüşümün temel kaynağı, gerekçesi de yönetimin adil olması, terör değil, global kültür gibi birey hakları ve demokrasi olmalıdır. Eskiden olmayabilir ama yeni yönetimden beklenir.
6.İnsan Yapısı: Dikta farklı grupları birbirine düşürmek ve aralarında düşmanlık yaratarak kendisine bağımlı kılar. 10 yıldan uzun süre bunu başardığı anlamındadır.
Tek insan türü vardır, bu çevre ile 200 bin yıl içinde elbet değişmiştir. Ancak Covid-19 hastalığında olduğu gibi, mitokondriyal DNA antijenini tutarak sadece insanları enfekte etmektedir. Bu bize aynı tür, aynı anne yumurta kaynaklı olduğumuzu, genetik kardeşliğin ispatıdır. Bu nedenle yerel yerlerde uzun süre oturanlar, lisanları ile farklı olduğunu sanırlar. Babuna dönemi ile 86 bin kan numunesi toplanmış, ayrı bir ırk var diye bakılmış, Orta Asya kökenli olduğu görülmüştür. Benzer çalışma Ermeniler yapmışlar ve onlar da Orta Asya kökenli olduğu görülünce bu çalışma gizlenmiştir.
50 bin yıl önce Dünya 6 derece ısınması ile birlikte Kutuplardaki buzlar erimiş, deniz yükselmiş, Cebelitarık açılarak Akdeniz 360 metre dolmuştur. Boğazlar ile deniz suyu Karadeniz’e ulaşmış ve 100 metre doldurmuştur. Mümbit olan Sahra yeri ve insanlar göç etmişlerdir. Buzullar Akdeniz’e kadar uzandığı için, Afrika dışında yerleşim olsa bile minimaldir.
Göç başlıca 3 koldan olmuştur. 1) Kafkasya’dan Asya ve oradan Berring Boğazı ile Amerika’ya, 2) Anadolu’dan İtalya kuzeyine kadar gidilmiş, 3) Arabistan yolu ile Hindistan ve Çin’e yerleşilmiştir.
Kafkas ırkına beyaz, Hindistan’a gidenlere sarı ve Afrika’da kalanlara da siyah ırk denilmiştir. Anadolu göçü zayıftır. Bunun doğru olmadığı, ırk denilemeyeceği açıktır.
Göç var oluş için olmuş ise, geri dönüşte carlığın devamı için şart görülmelidir.
Suriye gerçeğinde halk darbeye karşı birleşmiş, bütün olmuş iken, hemen global kültür onları kabile ve ırklara bölerek parçalamayı düşünür.
Birlik ve beraberlik düşünen insanlar ise aynı kardeşlikte bütünleşirlerse, varlıklarını sürdürebilirler.
7.Sağlık durumu: Bir toplum yaşam ve var oluş için sağlık durumuna bakmadan göçerken, geri dönüş için sağlık öne çıkar.
Mevcut bulunulan yer, Türkiye’de en üst sağlık yaklaşımı yapılırken, geri göçte sadece imkânı olan değil, sağlığı yerinde olma şartı önemlidir.
Sigorta durumu şarttır, yasa ücretsiz sağlık hizmeti verilmeyeceği şeklinde çıkmaktadır. Obama her kese hastalıkta acil yardım dahil verilmeli dedi, yasa halen çıkmamıştır.
Suriye gerçeğinde halk daha iyi veya yeterince yeterli sağlık koşulu olmadan geri göçmez. Bunun yolu transport imkânı var ise, eski yer ile iletişimi koparmadan yeni yere gidebilecektir. Global Evren, bunun maddi karşılığı olursa yapacaktır ki bu hemen imkânsız gibidir. Türkiye varken yapmak istenilmez.
8.Teknolojik yapı: Yüksek Teknolojik Kültürel yapı özel yapılanmayı gerekli kılar. Darbe ve yıkılmış ülkede bu imkansızdır.
Göçülen yerdeki hazır teknolojik yapı varken, geri dönmek olası olmaz, tersine daha fazla geri göç beklenebilir.
Burada hizmet götürülebilirse, başlıca beslenme ve konut konusu başta olmak üzere, sağlık ve eğitim desteği ile ancak olasıdır.
İnsanlar Tarım Kültürüne yakın olmaları ve hayvancılık dahil birçok beceri isteyenlere sahip, etkin çalışan ve bilen kişilere sahip olduğu için buradan başlamalıdır. Daha sonra teknolojik imkanlar getirilmelidir. Bu maddi olması değil, yap-işlet ve devret olanağı öne çıkmakta ve çıkacaktır.
Suriye gerçeğinde halka hizmet götürmek gerekir. Teknoloji buna olanak sağlar. Global Evren bunu kazanç olarak yaparsa, o halkı kaybeder. Bunun yerine Mortgage gibi, ipotekli satış usulü getirilmelidir. Bu sayede kendilerini benimseyen, destek veren ve uzun süre kabul eden yapı oluşabilir. Kavga ve döğüş beklentisi olanlar Afganistan dahil diğer kaybedilen durumları incelemeleri tavsiye edilir.