28 Ocak 2022
Pazar, 16 Mayıs 2021 22:38

Birleşmiş Milletlerde Çin, ABD, Rusya kavgası

Çin’in ‘Yol ve Kuşak’ projesi ile dünya sahnesinde sergilediği maddi gücünü dengelemek pek kolay değil. Hele Amerika’nın, iki yüzlü siyasetinin artık aşikâr olduğu bir çağda “kural tabanlı düzenden” bahsederek; demokrasi zirveleri düzenleyerek böyle bir denge yaratabilmesi hiç olası değil.

Amerika ‘istisnai’ olduğu dönemi çoktan geride bırakmışken, çok kutuplu güçlerin oluşturacağı yeni dünyanın nasıl bir yer olacağını kimse bugünden aslında bilmiyor. Bildiğimiz kimsenin demokrasi ve insan hakları söyleminin kimseninkine uymadığı. Hal böyle ise de herkes kendine neyi yakıştırıyorsa, hangi değerler silsilesinde yaşamak istiyorsa, bundan sonra yeni bir mücadele sürecinin içinde olduğunun farkına varması gerekiyor. Malum, para da her şeyi satın alamıyor.

*****

Tülin DALOĞLU

Geçtiğimiz Cuma, 7 Mayıs günü Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin Mayıs ayı rotasyon başkanı olan Çin Halk Cumhuriyeti, daimi ve geçici üyeleri özel gündemle topladı. Konu, BM merkezli uluslararası sistemin ve çok taraflılığın nasıl sürdürülebilir olduğunu irdelemekti. Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi’nin başkanlık ettiği toplantıda ABD yönetimine net bir başkaldırı vardı.

Wang Yi, “Ülkeler, birbirlerine karşı zorbalık yapmak yerine eşitlik ve adalet içinde herkesin kazanabileceği bir işbirliğini sağlamak için çalışmalıdırlar” dedi ve devam etti: “ Esas olan, uluslararası ilişkilerin demokratikleşmesini teşvik etmektir ki böylece tüm ülkeler yönetişim sorumluluğunu paylaşsın ve ortaklaşa barışçıl kalkınmayı teşvik etsinler. Uluslararası kurallar birkaç ülkenin patentinde ve ayrıcalığında değildir. İstisnai ve çifte standartlara yer yoktur.”

Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov ABD’ye daha doğrudan eleştiriler getirdi. Amerikalı mevkidaşı Antony Blinken’ın “kurallara dayalı bir düzene” yaptığı atıfların Batı’nın kendi çarkında görmediği ve öteki olarak kodladığı diğer ülkeleri bastırma çabalarının bir aracı olduğunu söyledi.

“Demokrasi Zirvesi” eleştirisi

Lavrov, Amerikan Başkanı Joe Biden’ın, bu yıl sonuna doğru düzenlemeyi hedeflediği “demokrasi zirvesini” de eleştirdi. Bu zirvenin, “birleştirici bir gündeme her zamankinden daha çok ihtiyaç duyan bir dünyada çıkar odaklı yeni bir kulübün kuruluşu” anlamına geleceğini öne sürdü. Uluslararası gerilimleri “daha da alevlendirecek ve ayrıştıran çizgileri daha da belirginleştirecek bir potansiyel” taşıyacağını söyledi. “Elbette zirveye davet edilecek demokrasilerin listesi ABD tarafından belirlenecek,” diye de ekledi.

Lavrov, küresel liderlik hedefi taşıyan Fransa ve Almanya’nın BM çatısı altında çok taraflılığı güçlendirmenin nasıl olacağına dair odaklanmaktansa, Avrupa Birliği çatısı altında çalışmalar yapmayı tercih ettiklerine dikkat çekti. Ve bu bölünmüş fotoğraf içinde

“demokrasinin mevcut durumunu Batılı meslektaşlarımızla tartışmayı önerdiğimiz anda konuşmaya olan ilgilerini kaybediyorlar,” diye yakındı. Lavrov, bu durumun çok taraflılık ilkesini bertaraf eden bir tuzak olduğunu da öne sürdü.

Amerikan Dışişleri Bakanı Blinken ise Çin ve Rusya’ya yanıt verdi ve açık uyarıda bulundu. “Hepimizin hemfikir olduğu kurallar sanki yokmuşçasına hareket eden veya isteyerek bunları ihlal eden, uluslararası düzenin altını oyduğunu gördüğümüz ülke olursa tüm gücümüzle buna karşı koyarız,” dedi. Blinken konuşmasında milliyetçiliğin yeniden canlandığını; demokrasilerin zayıfladığını ve ülkeler arası rekabetin derinleştikçe kurallara dayalı düzene karşı saldırıların da yoğunlaştığını anlattı. Blinken daha Mart ayında, Alaska’daki bir toplantıda Uygur Türklerinin durumu dâhil Çin’deki insan hakları ihlalleri honusunda Wang ile tartışmaya girmiş, Çinli mevkidaşı da altında kalmayarak ABD’de siyahilere yönelik yükselen ırkçılıkla yanıt vermişti.

Tartışmadan çıkan sonuçlar

Özetle:

1- Çin ve Rusya, Amerika’ya haklı eleştiriler getirmiş olabilir. Fakat Çin’in “uluslararası ilişkilerin demokratikleşmesi” gibi kendinde var olmayan bir siyasi kavramla bu eleştiriyi getiriyor olması, Rusya’nın da uluslararası arenanın demokrasisini dert etmesi gibi çelişkili yaklaşım içinde oldukları görülüyor.

2- Kural tabanlı ve çok taraflılığı ilke edinen bir düzenden bahsedilecekse, ülkelerin, elbette, bir diğerinin iç işleri hakkında yorum yapması; insan hakları konularında müdahil olmaları kaçınılmazdır.

3- Biden yönetiminin, Amerikan dış politikasındaki tüm sorunları Donald Trump’a ait dört yılla sınırlandırması inandırıcı değil. Tıpkı George Bush’tan sonra Barack Obama’nın geldiğinde dünyadaki rahatlama refleksini Trump’ı ilk dört sene ile sınırlamış olmasına bağlaması gibi. Biden’dan dünyaya rahat bir nefes aldıran beyaz atlı şövalye çıkmıyor; bu kısa sürede görüldü.

4- Sadece bu yüzyıl içinde baktığınızda, Irak işgalinin yalanlar üzerine kurgulanarak yapıldığı aşikâr iken; AB ülkeleri, Amerikan askerlerinin Afganistan’da işlediği insanlık suçları yüzünden Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde yargılanmasını talep ederken; Washington’un, kurallara dayalı bir düzenden bahsedip, kendini hala tüm uluslararası hukuk ve kuralların üzerinde görüyor olması bahsettiği ideal dünyaya kendisinin ne kadar yabancı olduğunu gösteriyor.

5- Bunca idealden konuşup paradan konuşmayınca da sanki bu büyük güçlerin sadece ahlaki yüksek değerlerden oluşan bir dünya yaratmak gibi bir gaileleri varmış gibi bir yanılsama ortaya çıkıyor. Halbuki Biden, Amerikan altyapısını güçlendirmek için sunduğu yaklaşık 2,3 trilyon dolarlık bütçenin gerekçelendirmesini dahi Çin’le daha iyi mücadele etmek için bir araç olarak sundu. Amerika’da Asya kökenlilere yönelik nefret suçlarının tavan yaptığı bir dönemde; Trump’ın, korona virüsü, Çin virüsü diye kodlayarak ne kadar insaniyetten nasibini almadığına vurgu yapıldığı her fırsatta, Biden’ın bu kurduğu denkliğin de yapıcı olduğunu söylemek pek olası değil.

6- Ve fakat büyük güçler denkleminde bulunan ülkelerin hiçbirinin demokrasi, insan hakları veya hukukun üstünlüğü bağlamında mükemmel bir karnesinin olmaması demek bu ideallerin anlamsızlaştığı, değersizleştiği veya vazgeçilmesi gerektiği anlamına gelmiyor. Sadece ideal bir dünyada yaşamadığımızı kanıtlıyor. Aynı insanoğlunun da mükemmel olmadığı gibi.

Tencere dibin kara, seninki benden kara

Sonuç olarak, bu gibi toplantılarda yapılan büyük konuşmalar ne kadar isabetli noktalara temas ediyor olsa da pratik dünyada karşılığına baktığınızda; herkes, bir diğerini parmağı ile işaret edip, tüm hatalarından, kabahatlerinden adeta sorumlu tutan masum bir hale bürünüyor. Kitleleri, bu söylemlerin arkasına kapılıp, suçu, hep ötekinde görür hale getirdiklerinde de kendilerine diledikleri siyasi manevra alanını açmış oluyorlar.

Dünya artık siyasi yön vericilerin bu manipülasyon yetisine uyandı. Ancak kapitalist düzen içinde bütün mesele Napolyon’un dediği gibi parada düğümleniyor.

Çin’in ‘Yol ve Kuşak’ projesi ile dünya sahnesinde sergilediği maddi gücünü dengelemek pek kolay değil. Hele Amerika’nın, iki yüzlü siyasetinin artık aşikâr olduğu bir çağda “kural tabanlı düzenden” bahsederek; demokrasi zirveleri düzenleyerek böyle bir denge yaratabilmesi hiç olası değil.

Amerika ‘istisnai’ olduğu dönemi çoktan geride bırakmışken, çok kutuplu güçlerin oluşturacağı yeni dünyanın nasıl bir yer olacağını kimse bugünden aslında bilmiyor. Bildiğimiz kimsenin demokrasi ve insan hakları söyleminin kimseninkine uymadığı. Hal böyle ise de herkes kendine neyi yakıştırıyorsa, hangi değerler silsilesinde yaşamak istiyorsa, bundan sonra yeni bir mücadele sürecinin içinde olduğunun farkına varması gerekiyor. Malum, para da her şeyi satın alamıyor.

---------------------------------------

Kaynak:

https://yetkinreport.com/2021/05/11/birlesmis-milletlerde-cin-abd-rusya-kavgasi/

30 Yorum

  • Yorum Linki cbd hemp products Pazartesi, 24 Ocak 2022 22:05 yazan cbd hemp products

    An international hemp and CBD market, Manufacturer is solely for CBD-related companies.
    You might purchase and then sell CBD goods without ever visiting our internet site.

    It hyperlinks a worldwide community of CBD companies.
    Think about our foundation a center for many CBD e-business websites
    and corporations!! What's within it for yourself?
    It's all great! I obtained these gummies to complement another company's associated
    product, plus they were actually quite similar. Unprecedented technical
    innovation made an important affect! These will likely be
    offered month to month, so inventory up now. We value you producing such a
    fantastic product or service!

  • Yorum Linki CBD for sale Cumartesi, 15 Ocak 2022 01:57 yazan CBD for sale

    Company may be the world's initial world-wide hemp and Cbd
    marketplace, targeted only on CBD-associated organizations.

    Without having ever offering our internet site, you could possibly get and sell a
    range of CBD merchandise. Properly hyperlinks different CBD
    businesses including throughout the world. Look at our platform to become
    mash-up of all the CBD e-trade websites and companies In just one place!
    How Exactly Does Help You? It's incredible over every way!
    I bought these along with a parallel product or service from another organization, and the gummies
    a lot intersected it. This is basically the first time an non-traditional technologies have possessed a obvious
    affect! These will probably be had on a monthly basis, so you should have
    them close to. We enjoy you producing this type of remarkable merchandise!

  • Yorum Linki hemp oil store Çarşamba, 05 Ocak 2022 14:24 yazan hemp oil store

    Company is the world's initially international hemp and Cbd industry, targeted
    only on CBD-associated companies. Without ever offering our web site, you may purchase then sell a scope of CBD products.

    Successfully hyperlinks various CBD companies including around the globe.
    Consider our system to become mash-up of all the CBD e-commerce internet sites and corporations
    In a location! How Can Benefit You? It's awesome over every way!

    I acquired these in addition to a parallel merchandise from
    another enterprise, as well as the gummies significantly intersected
    it. Here is the first-time an unconventional technologies have enjoyed a apparent influence!
    These will probably be had monthly, so please get them all around.
    We enjoy you generating this type of remarkable merchandise!

  • Yorum Linki Premium Jane Çarşamba, 05 Ocak 2022 14:23 yazan Premium Jane

    Manufacturer is definitely the world's very first global hemp and CBD market place, and is particularly exclusively dedicated to CBD-related businesses.
    We allow you to acquire then sell various CBD merchandise without
    ever having to pay a visit to our site. It effectively
    links a wide selection of CBD firms from all over the
    globe. Look at our system to be a mash-up of all the CBD e-trade websites
    and businesses in one handy location!! Just what is the benefit to you?
    Every little thing regarding this is great! I bought these gummies jointly with a complementary merchandise from another company, as well as the gummies were actually quite
    much like it. A technological know-how that had been previously unheard of made a substantial donation! These will be readily available monthly, so please be sure to have some accessible.
    Our company is grateful to you personally
    for producing this sort of great product!

  • Yorum Linki https://hjuu9.themedia.jp/posts/13620588 Çarşamba, 05 Ocak 2022 14:12 yazan https://hjuu9.themedia.jp/posts/13620588

    Brand will be the world's very first global hemp and CBD market place,
    in fact it is exclusively dedicated to CBD-associated firms.

    We enable you to buy and sell various CBD merchandise
    without ever being forced to pay a visit to our internet site.
    It effectively hooks up a diverse array of
    CBD businesses from all around the world. Consider our platform to
    become mash-up of most CBD e-commerce internet sites and companies
    in one practical location!! What exactly is the help to you?
    Every little thing regarding it is amazing!
    I got these gummies together with a complementary product
    from another company, as well as the gummies had been quite comparable to it.
    A technological know-how which was previously unheard of made a substantial contribution! These will probably be readily available from month to month, so make sure you be sure to get some
    on hand. We are grateful for you for creating this sort of amazing
    merchandise!

  • Yorum Linki https://www.bloggportalen.se/BlogPortal/view/BlogDetails?id=193256 Salı, 04 Ocak 2022 00:15 yazan https://www.bloggportalen.se/BlogPortal/view/BlogDetails?id=193256

    Company is actually a international hemp and CBD industry
    that accommodates just to companies active in the CBD market.
    Even though you never check out our internet site, you may acquire then sell CBD merchandise there.
    It connects a CBD company group all over the world. If you're enthusiastic about CBD, our foundation is a great
    place to start for your look for. How does it
    assist you? Things are great! I got these gummies to travel along with a related product
    from another company, plus they had been the identical.
    There has been an important result due to unparalleled engineering
    progression! Supply up now given that they will only be
    available on a monthly basis. We have been thankful that you have
    made this type of excellent item!

  • Yorum Linki http://www.celkomservis.cz/the-main-principles-of-hemp-seed-oil-properties/ Pazar, 02 Ocak 2022 20:18 yazan http://www.celkomservis.cz/the-main-principles-of-hemp-seed-oil-properties/

    An international hemp and CBD market place, Manufacturer is solely for CBD-related
    enterprises. You could possibly purchase and sell
    CBD things without ever browsing our site. It backlinks
    an international network of CBD companies. Consider our platform
    a hub for all CBD e-trade internet sites and firms!!
    What's within it for yourself? It's all excellent! I purchased these gummies
    to select another company's relevant product, and they had been quite identical.
    Unparalleled practical development has created a major impact!

    These will probably be offered month-to-month, so
    stock up now. We value you producing such a excellent product!

  • Yorum Linki hemp seed Pazar, 02 Ocak 2022 19:21 yazan hemp seed

    A global hemp and CBD marketplace, Company is solely for
    CBD-connected businesses. You could buy and then sell on CBD things without ever checking out our website.

    It links a global community of CBD organizations. Take into account our platform
    a hub for many CBD e-commerce internet sites and companies!!
    What's inside for you personally? It's all wonderful! I bought
    these gummies to choose another company's relevant product or service, and
    so they have been quite the exact same. Unparalleled technological innovation makes an important affect!
    These will likely be available monthly, so carry up now.

    We take pleasure in you creating this kind of fantastic merchandise!

  • Yorum Linki hemp oil store Pazar, 02 Ocak 2022 18:17 yazan hemp oil store

    Manufacturer is really a world-wide hemp and CBD marketplace that accommodates only to companies working in the CBD market.

    Even though you never check out our website, you may buy then sell CBD products there.
    It connects a CBD enterprise group worldwide.
    If you're thinking about CBD, our program is an excellent starting place for the
    look for. How does it assist you? Everything is great!
    I got myself these gummies to travel along with a very similar merchandise from another business,
    and they have been the identical. There has been a significant effect due to remarkable scientific development!
    Inventory up now given that they will only be accessible from month to month.
    Our company is thankful that you have made this sort of excellent
    item!

  • Yorum Linki http://scenept.untergrund.net/bbs/topic.php?id=47557 Pazar, 02 Ocak 2022 14:52 yazan http://scenept.untergrund.net/bbs/topic.php?id=47557

    Brand can be a global hemp and CBD industry that accommodates just to
    businesses working in the CBD market. Even though you never check out our web site, you might acquire then sell CBD items there.
    It links a CBD organization community all over the world.
    If you're considering CBD, our program is a superb beginning point for your personal research.
    How can it help you? Things are great! I bought these
    gummies to go plus a very similar product or service from another organization,
    and so they had been exactly the same. There has been a tremendous result as a result of remarkable technical development!

    Inventory up now because they are only accessible monthly.
    We are grateful which you have created this kind of fantastic product!

Yorum Ekle

Gerekli olan (*) işaretli alanlara gerekli bilgileri girdiğinizden emin olun.

Haber-Yorum

Diğer Yazılar